dinsdag 7 juni 2016

De Berentrek Praktisch

De Berentrek voorbereiden
De officiële Bärentrek of Hintere Gasse loopt van Meiringen tot Kandersteg. Vaak worden uitbreidingen vanaf Engelberg of tot Lenk toegevoegd. Op het terrein komt je deze termen nergens tegen. De bewegwijzering is van de Via Alpina, een GR die door de hele Alpen loopt van Slovenië tot de Côte d'Azur en die in Zwitserland nummer 1 meekreeg.
Goede websites met routeverloop op stafkaart, stapuren, adressen van slaapplekken en bruikbare bussen en liften zijn :
Baerentrek op wandersite.ch
The Green Trail op via-alpina.org
Via Alpina 1 op wanderland.ch

Er is geen GR-markering. De markering zijn gele ruiten (gemakkelijke stukken - T2) of wit-rood-witte strepen (pittiger stukken - T3) en de gele wegwijzertjes op kruispunten.

De klassieke indeling van de Bärentrek - duidelijk in functie van bagagetransport.
Wees eens wat creatiever !


Karakter
Tijdens het wandelseizoen (ongeveer 15 juni tot 15 september) zijn er heel veel overnachtingsmogelijkheden. De etappes kan je dus zo kort en zo lang maken als je wil. Haast nergens is er meer dan 3 à 4 uur stappen zonder een overnachtingsplek. Vaak kan er ook ingekort worden met een strategisch gekozen busritje of stukje kabelbaan.
Bij normale etappes van 6 à 8 uur passeer je dagelijks of om de twee dagen een dorp met supermarkt.
Er zijn arrangementen mogelijk met rugzaktransport.
Op sommige plekken kan het heel druk zijn. Het uitzicht op Eiger, Mönch en Jungfrau is blijkbaar een must-to-see voor voor Amerikanen en nog veel meer Chinezen en Japanners.
Doorgaans zijn er veel varianten mogelijk. Sleutelpassages zoals Hohturli en Sefinenfurke zijn echter moeilijk te vermijden. Daar heb ik zelf last van gehad - zie hieronder en elders in de blog.

Overnachting
Eerder weinig klassieke berghutten - ze zijn er wel. Veel hotels waarbij je de keuze hebt tussen een gewone hotelkamer of een plaatsje op de slaapzolder ("Touristenlager", "Massenlager" of kortweg "Lager" ; richtprijs 40-45 CHF voor nacht + ontbijtbuffet). In alle grote centra langs het parcours is een jeugdherberg. 

Reistips
Het meest voor de hand liggend is de trein. Met Franse of Duitse hogesnelheidslijnen en vervolgens Zwitserse IC-treinen naar Interlaken en van daar naar je startpunt met het lokale net. Ook als je met de auto bent is het logisch om de auto in Interlaken achter te laten en de rest met openbaar vervoer te doen.
Eens ter plaatse geeft iedere verblijfplaats je een "Gästekarte" waarmee je lokale bussen gratis en kabelbanen met 10-20% korting kan nemen.

Mijn Bärentrek
28 mei 2016 : Wolfenschiessen - Engelberg 19 km +1500m -1000m max. 1730
Ik wilde rustig inlopen en wat akklimatiseren dus begon niet direct met een col > 2000 m. Ik koos voor Bättelruti - Wellenberg - Walenalp - Engelberg.
Overnachting in jeugdherberg Engelberg.
29 mei 2016 : Engelberg -Innertkirchen 25 km +600m -1730m max. 2207
Ik deed twee aanpassingen die alleen maar nodig waren omdat zo vroeg op het seizoen er nog niets open was op het plateau Engstalp - Tannensee - Melchsee. Ten eerste een inkorting van de klim met de kabelbaan naar Trübsee en ten tweede een directe route door het Gental in plaats van het officiële Via Alpina. De route was dus : Trübsee - Jochpass - Engstalp - Baumgarten - Gental - Innertkirchen. Op de volgens mij interessantere variant over Baumgarten na, is dat dus een stuk van de Via Sbrinz.
Overnachting in hotel Urweider.  
30 mei 2016 : Innertkirchen - Grindelwald 26 km +1560 -1080m max. 1962
Boven Meiringen, aan de Reichenbachfall, knoopte ik weer aan met het officiële parcours tot in Grindelwald. Achteraf gezien had ik op het einde beter de "Terrassenweg" gevolgd, een reeks asfaltbaantjes die boven de drukte van Grindelwald lopen en die recht op de jeugdherberg uitkomen ipv. met een laatste lastige kuitenbijter.
Hele toffe jeugdherberg ("geen groepen" policy, heel mooie renovatie van een oud hotel, ruime overdekte terrassen, ...). Aanrader.
31 mei 2016 : Grindelwald - Kleine Scheidegg 15 km +1505 -560m max.2118
Hier moet je echt de officiële Via Alpina vermijden. Zelfs eind mei is het één lange processie van vooral Aziatische toeristen die langs dit pad afdalen naar Grindelwald. Ik koos voor de Eigertrail van Gletscherschlucht tot Alpligen ; het tweede stuk wilde ik ook doen maar het lawine-bulletin deed me toch van gedacht veranderen. In de twee voorafgaande weken was ca. 1 m verse sneeuw gevallen en in de laatste week van mei werd het snel veel warmer. Daardoor waren er vanaf de middag veel natsneeuwlawines. Die zijn weliswaar relatief "rustig" maar het was toch geen goed idee om in die condities op een complex terrein vlak onder de Eigernoordwand te lopen. Ik was gewoon een 1 à 2 weken te vroeg. 
Overnachting in het lager van het station.
1 juni Kleine Scheidegg - Widerswil 27 km +325 -1800 max. 2207
Als alternatief voor de Sefinenfurke kan je ook de oversteek van de Schwalmere of de Chilchfluepass vanuit de Löbhornhütte doen. Geen goed idee met de mist en de massa's verse sneeuw (vanaf 2200 m was de sneeuw echt niet te doen zonder raquettes of skis, en mét ook niet want het was plakkerig papspul dat 's nachts niet terug bevroor).
Plan B was de doorsteek van de Löbhornhütte naar Saxeten en via Renggipass en Eggmittelberg naar Kiental. Dat werd me afgeraden door de Löbhornhütte.
Dus moest ik vandaag ergens anders uitkomen. Het universele plan C van de hele Hintere Gasse schiet in zo'n geval in werking : afzakken naar Interlaken en één vallei verder terug oppikken.
De route werd dus : Kleine Scheidegg - Eigermorene - Mettla - Schiltwald - Lauterbrunnen - Zweilutschinen - Widerswil. Het eerste deel volgt grotendeels de Mendelsohnweg, het tweede deel het groene fietspad langs de Lutschine. Overnachting in jeugdherberg Interlaken.
2 juni Mülenen - Kiental 20 km +1440m -1190m max. 2007 
Met de trein naar Mülenen. Vervolgens Suldtal tot Suld, Renggpas, Wätterlatte, Engelalp, Kiental. Prachtige tocht, heel gevarieerd. Wat mij betreft één van de mooiste van de plan-B etappes die ik ooit deed. Overnachting in hotel Bären in Kiental - niet ideaal - ik zou de volgende keer iets anders zoeken.
3 juni Kiental Kandersteg 22 km +1075 -825 max. 1590m
Plan B voor de Hohtürli. Dit is de eerste etappe van de Lötschberg-Panoramaweg.
Overnachtingsmogelijkheden zat in Kandersteg. Het werd hotel des Alpes.
4 juni Kandersteg - Gemmipass en Leukerbad - Leuk 29 km +1700m -1450m
Dalstation Sunnbuhl - Waldhus - Schwarenbach - Gemmipas + wat lokale extras. Afdaling met de kabelbaan. Leukerbad - Albinenleitern - Albinen - Leuk. Einde van de tocht.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten