vrijdag 3 juni 2016

In de wolken met dit regenprogramma

Een korte treinrit langs de Thuner See - zo'n prachtig Zwitsers meer - bracht me naar Mulenen. Het eerste deel van de tocht ging door het ongerepte Suld-dal. Dichter bij het gevoel van een gematigd oer-regenwoud kan je in het o zo ordelijke Zwitserland niet komen.
Na Suld was het een uurtje of twee verstand op nul en omhoog. Bij de Renggpas stond er een schuur open. Ideaal voor de tweede picknick. Toen de motregen eindelijk ook stopte zag ik een extraatje over de Wetterlatte dan toch zitten. De klim was lastig (resten sneeuw en mist maken de oriëntatie erg lastig en het pad had hier en daar ferm afgezien van de winter) maar de afdaling over een erg gevarieerde graat en daarna door een bos met allemaal rotstorens was zalig.
In Kiental logeer ik een historische hotel. Ik stuit er onverwacht op een stukje Wereldoorlog I geschiedenis. Precies hier en precies 100 jaar geleden kwamen uit heel Europa de socialistische en communistische leiders bijeen om te bekijken hoe ze de oorlog konden stopzetten. Het was een vlammende discussie tussen revolutionairen à la Lenin (die vooral de macht wou en daarbij niet vies was van wat geweld) en de meer gematigden (die vooral het massaal afslachten van mensen uit de working class wilden stopzetten).
Suldgrabe
Op de Wätterlatte
de Giesigrat aan de overkant van het Kiental

Geen opmerkingen:

Een reactie posten