zaterdag 4 juni 2016

Tijdreizen

Eindelijk deftig weer (geen grand beau - dat nu ook weer niet). Dus werd voor Kandersteg - Leukerbad gekozen voor de Gemmipas.
Dat was een heel drukke pasroute tot bijna eind 19e eeuw. De reis ging te voet of per paard en met de bagage op muilezels. Een paar hotels maakten het de reizigers gemakkelijk ; één ervan het Waldhaus is nog authentiek 19e eeuws (dus ook geen elektriciteit).
Aan de kant van Kandersteg : rustig over een aantal hoogvlakten na elkaar (een paar 1000 jaar geleden meren - er is er nu maar één meer, de Daubensee). Zorgvuldig manoeuvrerend door een 600 m hoge rotswand aan de kant van Leukerbad.

Nog heel veel sneeuw. Maar meestal stevige sneeuw met alleen hier en daar op plekken vers gevallen sneeuw van vorige week kniediep sporen. En nog altijd lawines die naar beneden komen.  
De afdaling door de Gemmi-rotswand liet ik voor wat ze was (een dreigend onweer en lawinegedonder op de vlabij gelegen Daubenhorn gaven de doorslag). Kabelbaan dus.
In plaats daarvan nam ik in Leukerbad de ladderroute naar Albinen en dan het oude muilezelpad naar het station in Leuk.
De ladders (100 m rotswand die grotendeels met houten ladders in retrostijl overwonnen worden) zijn een oude jeugdherinnering. Dat we daar ooit nog een familiewandeling maakten? Amper te geloven.
Ingang Gasterntal
Kloof Schwarzbach
Bloemen op de Spittelmatte
Spittelmatte
Tijdelijk meertje bij hotel Schwarenbach
Begin juni - Daubensee nog volledig dichtgevroren
Gemmibahn

1 opmerking:

  1. Hallo Bert,
    Toegegeven: je blog was wat op de achtergrond verzeild geraakt door de beklimming van de Denali door Koen. Deze werd met succes bedwongen én ze zijn veilig in High Camp. Dus kunnen we ons terug focussen op onze bergen... Hopelijk brengen de weergoden wat zomers weer.
    groetjes,
    Luc

    BeantwoordenVerwijderen