woensdag 1 juni 2016

Trainspotting - topspotting

Het meest opvallende: plan C is in werking. Voor de etappe van donderdag - meerdere varianten maar allemaal rond 2500m) is min of meer helder weer nodig en goede sneeuw. In plaats mag ik me verwachten aan papsneeuw die 's nachts niet uithardt, aan regen en mist, mogelijks nog wat aangedikt met wat lawines of een white-out.
Plan B (een pad omheen dit massief) raadden de mensen van de Löbhornhuette ook af. Stukje door steile noordwand... ligt er volgens hen nog tricky bij.
Plan C is deels te voet en deels met de trein helemaal rond dit massief.
Vandaag dus Kleine Scheidegg - Widerswil. Grotendeels vlak of dalend.
Bij de start deze morgen klom ik nog wat hoger, naar een oude morene. Van daaruit liet de Jungfrau en zijn opvallende buur de Silberhorn zich af en toe zien. Eindelijk. Maar later deed de jongedame weer haar wolkensluier en alleen met een stevige boer af en toe (in de vorm van een lawine) liet ze weten dat ze er nog was.
Zalig om 's morgens alleen in de bergen te zijn. Ontmoeting met een groep gemzen en vijf steenbokken. De gemzen liepen direct terug een mistbank in. De vijf steenbokken, prachtige mannetjes, konden we - hoelang - 2 minuten of een kwartier? - heel rustig bekijken.
Hier, in en rond Lauterbrunnen, is er overal wel een trein in de buurt. Ik tel tegen de avond in totaal 9 spoorwegmaatschappijen waavan de helft lokale smalspoortreintjes. Het typische landschap dat de freaks van de modeltreinen nabouwen: geen twijfel mogelijk, dat komt van hier.
Het personeel van de bergspoorbaantjes wordt blijkbaar standaard door het Zwitserse outdoormerk Mammut aangkleed. In de officiële kleuren. Een fantastische win-win. Het personeel krijgt echt goede kledij en Mammut krijgt op deze supertoeristische trajecten heel veel gratis publiciteit.
Silberhorn
Silberhorn(R) en Jungfrau(L)
Zoek de 5 steenbokken
Wengernalpbahn en Lauterbrunnen-dal
Oude brug in Widerswil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten