vrijdag 3 juni 2016

Zwitsers vlak

De Hohturli doen met dit weer is geen goed idee. De keuze voor de etappe Kiental - Kandersteg viel dus op het eerste stuk van de Lötschberg-hoogteweg. Deze volgt min of meer het tracé van de BLS spoorlijn langs de vele kronkels en spectaculaire bruggen die de trein van Spiez naar de tunnelingang brengen en van de tunnel naar Brig. Tot pakweg 30 jaar geleden was dat nog altijd een pronkstuk van Zwitserse ingenieurskunst; nu zijn dat de nog veel straffere basistunnels. De basistunnel van de Lötschberg bestaat al een tijdje. Die onder de Gothard ging deze week open met o.a. de president van Frankrijk en de premier van Duitsland en Italië, die unisono uitriepen wat een voorbeeldig Europees land Zwitserland wel is. Lees en versta: de rest van Europa loopt achter bij het omschakelen naar CO2-arme vormen van transport. 

Zo'n hoogteweg is zogezegd 600 m klimmen en dan vlak. Maar doe er maar 500 m bij, want vlak betekent op zo'n hoogteweg de hele tijd op en neer.

De drizzle hield de hele dag aan deze keer. Geen droge uurtjes zoals gisteren. En de mist was natuurlijk even hardnekkig. 

Speciale ontmoeting: 4 hazen in een soort gevecht (3 tegen 1 dacht ik). Waterschapsheuvel in het écht dus. Terwijl op de achtergrond een automatische vrachtkabelbaan heel traag uit de mist kwam en er terug in verdween.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten